Съвременни решения за контрол на достъп


Интеза предлага различни варианти, с които достъпът до сгради или помещения, може да бъде надеждно контролиран.

1. Един ключ за всичко

Една от възможностите за организация и контролиране на достъп до различни помещения е чрез създаването на така нар. Master Key система. В една такава система могат да бъдат включени различни видове заключващи механизми като – механични и електромеханични патрони, катинари, сейфове, ключалки на чекмеджета, шкафове и пощенски кутии и др.

Така например с един и същ ключ бихте могли да отваряте входната врата на апартамента си, входната врата на вилата, на блока, където живеят родителите ви, на апартамента, който давате под наем, катинара от решетката на мазето и много други по ваш избор.

Целта на тези системи е да бъде регулиран и контролиран достъпа на хора и служители в рамките на системата според тяхната необходимост и да се намали значително броя на ключовете, които се използват.

Мастер системата притежава строго определена йерархия на ключовете, обслужващи отделните заключващи механизми и установена структура на достъпи до различни нива и поднива, отговарящи на контролираните помещения.

Мастер системите намират приложение при жилищни и офис сгради, търговски и административни центрове, болници, училища, фабрики, специални производства и др.

И днес Master Key системата продължава да бъде най-сигурният, изгоден и лесен за поддръжка начин на контрол на достъп.

Всяка една система може лесно да бъде разширявана и подобрявана, чрез добавяне на нови или подмяна на съществуващи заключващи устройства. Така например, години след изграждане на Вашата Мастер система, може да решите да подмените конкретно механично заключващото устройство на важно помещение във Вашата сграда с електромеханичен вариант. Ключът на подменения продукт ще продължи да отваря и останалите врати, които е отварял и преди, т.е. установената структура на контрол на достъп остава непроменена.

Интеза има дългогодишен опит в проектирането, както на малки, така и на големи и сложни Мaster Key системи, и изпълнява своите проекти с продуктите на едни от най-добрите производители на устройства от клас High security – Abloy, Mul-Т-lock, Keso.

Това са High security продукти с уникална конструкция, която позволява изключително обширно и сложно мастеризиране.

Ключовете за продуктите на компаниите Abloy, Mul-Т-lock и Keso притежават юридическа и техническа защита от най-високо ниво против неоторизирано копиране. Те са интелектуална собственост на фирмите производители, които притежават патента и имат изключителните права върху разпространението на заготовки на ключове за направа на дубликати.

Допълнителни ключове може да поръчва и получава само лице, представящо документ за собственост на системата.

В България, създадените от Интеза, Мaster Key системи са осигурени с гаранционна и извънгаранционна поддръжка и сервиз.

2. Електромеханични брави

Друга възможност за контрол на достъпа са електромеханичните брави на производители като Abloy – Финландия, ISEO – Италия. Тези устройства за заключване дават максимално удобство, изключителна здравина, сигурност, интелигентни функции, редица възможности за управление и отговарят на определени утвърдени норми и стандарти.

Важни характеристики на електромеханичните брави са автоматично самозаключване при затварянето на вратата, пожароустойчивост и антипаник функция, максимална механична издръжливост, минимална консумация на електрическа енергия, висока защита срещу взломяване.

Бравата модел ISEO X1R

Това е брава, подходяща за входни врати на жилища и се заключва в три точки.

Тя е електромеханична, със задвижващ се от мотор заключващ механизъм с вградено цифрово управление.

Електронно достъпът до помещението може да се осъществява посредством клавиатура с вграден четец за TAG- транспондер, четец за пръстов отпечатък и Bluetooth.

Управлението на вратата отвътре е бързо и лесно – чрез натискане на зелен бутон на клавиатурата за отключване и на черен за заключване. Разбира се, механичното (чрез ключ) отключване и заключване на вратата e възможно винаги. X1R може да бъде настроена в един от 5-те си режима на работа, някои от които предлагат автоматично заключване в момента на затварянето на вратата.

3. SMART електронни брави и патрони

Трябва да споменем и така наречените самостоятелни електронни системи за сигурност /stand alone system/ на утвърдени производители, като  Codelocks, Sorex. Това са системи със собствено захранване, работещи без необходимост от прокарване на кабели. Те се управляват по различни начини с цифрови кодове, RFID карти или чипове, както и отдалечено чрез изпращане на съобщения от smart телефон/таблет или други устройства през Bluetooth. Някои от тях работят със специални софтуерни приложения, качени на облак.

Това е един сигурен начин за контрол на достъпа, който намира приложение и при управление на малки хотели и при отдаване под наем в системата AirBnb тъй като осигурява менажиране от разстояние и денонощна рецепция.

Тук може да споменем смарт бравата модел CL 5500 на английската компания Codelocks. Устройството се управлява с помощта на всеки смартфон, поддържащ Bluetooth и специалното приложение К3 Connect. По този начин лесно се настройват, генерират и изпращат кодове за достъп на потребителите.

Бравата притежава възможност за достъп до 350 потребители, 100 запаметени телефонни номера, генериране на 100 потребителски кода, контакт със 150 клиентски смарт карти, настройване до 10 кода за свободен достъп. Не изисква Wi-Fi връзка.

Функцията Контролиран Вход Ви позволява да задавате потребителски кодове, валидни за определен период от време по дата и час, чиято валидност автоматично изтича след края на този период. Тези кодове могат да се изпращат по e-mail, sms, мобилно приложение и др. Чрез режима Code free се осигурява свободно преминаване без необходимост от идентификация с код, карта или др. за определен от Вас период от деня или седмицата.

Електронният патрон SOREX FLEX е иновативен продукт, който Ви позволява да отключвате и заключвате Вашите врати чрез код, RFID транспондер (карти/чипове) или сканиране на пръстов отпечатък. Той е идеално решение, както за нови, така и за вече инсталирани врати. Не се налага да отвеждате електричество до крилото или касата на вратата и така те се запазват непокътнати. Същевременно разполагате с пълната функционалност на бравата, която имате и контролирате и двата езика.

Монтирането е лесно: просто се заменя съществуващият стандартен патрон с електронния патрон SOREX FLEX и не се налага подмяна на врати или обков. Дължината на патрона може да се променя, така че да е подходящ за най-различни видове врати, т.е. може с лекота да бъде демонтиран и монтиран наново. Елиминира се неудобството от носене на ключове.

Поднесете Вашия пръст на мястото за идентификация, въведете Вашия код или поставете Вашата карта или чип върху клавиатурата на патрона, като след отварянето електронният патрон се самозаключва. Нещо повече, вече няма да се налага да подменяте патрона в случай на изгубен ключ.

Безжичната система за контрол на достъп HOME TEC PRO 3000 е продукт на немската компания Abus.

Системата HOME TEC PRO 3000 е лесна за използване: заключването / отключването на вратата се осъществява по няколко начина: с натискане на бутон, с дистанционно управление, с код и безжична клавиатура.

За функционирането на HOME TEC PRO 3000 не е необходим специален патрон – възможна е интеграция в съществуваща заключваща система (изискването към патрона е да бъде издаден от 7–12 mm от вътрешната страна на вратата).

Системата се характеризира с напълно автоматично програмиране, интелигентно моторно задвижване с контролер, автономно захранване, лесен и безжичен монтаж.

Този вид заключване притежава максимална сигурност, дължаща се на AES-128 бита криптиране.

Подходяща е за входни врати, офис и сервизни помещения.

4. Пръстов отпечатък – Биометрия

Използването на пръстов отпечатък, като начин за контрол на достъпа, също навлезе в редица, защитаващи собствеността технологии и продукти на производители, като IDENCOM, Biodit, Sorex. Това са висококачествени биометрични системи, отговарящи на най-високите стандарти за сигурност.

Без нужда от използване и запаметяване на кодове – концепция „Мастер пръст“. Интуитивни за употреба, с кратки и ясни ръководства. Използват капацитивни или термични сензори с повърхностно (статично) или линейно (с плъзгане) сканиране. Сензорите за пръстови отпечатъци сканират „пътечките“ на пръстите, техните извивки, кръстосвания, контури и разклонения – т. нар. minutiae. Дванадесет от тези характеристики са достатъчни, за да присвоите пръстов отпечатък на конкретен човек.

Интеза предлага цялостно решение за контрол на достъп на Вашата врата, чрез използване на електромеханичен заключващ механизъм Abloy и четец за биометрично разпознаване на Вашия пръстов отпечатък.

Използваните електромеханични брави притежават редица важни характеристики като: автоматично самозаключване при затварянето на вратата, пожароустойчивост и антипаник функция, максимална механична издръжливост, минимална консумация на електрическа енергия, висока защита срещу взломяване клас 6 съгласно европейска норма EN12209.

Патронът на бравата е предпазен със специална защита от закалена стомана и притежава клас 4 на съпротива от взлом по европейска норма EN1906:2012.

Налична е двупосочна, автономна wireless комуникация, през криптирана връзка, с мобилно приложение, посредством което се настройва четецът за пръстов отпечатък.

Решението е приложимо за дървени, блиндирани и профилни врати. Предлага се в различни цветове и форми, кореспондиращи на дизайнерското решение на Вашата врата.

Има възможност за свързване към система тип Home Automation.

Едно модерно, технологично и сигурно решение за Вашия дом или офис.

5. Дигитален контрол на достъпа

Интересно и практично решение за контрола на достъп за Вашата входна врата е дигиталната шпионка с вградени видео камера и звънец.

Устройството разполага и с вграден сензор за движение и възможност за нощно виждане.

При всяко засечено движение се получава известие на Вашето мобилно устройство.

Високо качество на картината, заснета с камера с широкоъгълен обхват.

Управлението може да се осъществява от дистанция с мобилно приложение.

Осъществява се двупосочна аудио комуникация с високо качество и шумоизолиране.

Интеза предлага различни варианти, с които достъпът до сгради или помещения, може да бъде надеждно контролиран.

Публикувано от intesalocksys

Интеза ООД е официален представител на световно известните марки в производството на продукти от сферата на сигурността като Abloy, Mul-t-lock, KESO, Silca и много други за България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: